Waarom deze kinderen geen balans houden bij correcties.

Stel je eens voor.

Je bent gevoelig voor kritiek.

Elke keer bij een aanwijzing gebeurt er iets met je.

Je schrikt en het volgende wat je voelt is een mix van verdriet, teleurstelling en een groot  NEE.

“Nee, zo wil ik me niet voelen.”

Stel je voor. Je bent een kind en heel gevoelig. En ja jij bent zo. De kleinste opmerking of aanwijzing geeft je al deze rotgevoelens. Je ziet dat andere kinderen dat niet hebben. Zij kunnen gewoon verder, maar jij niet.

Jij doet weer alle mogelijke moeite om weer verder te gaan en te doen alsof er niks gebeurt is.

Zou het kunnen dat het kinderen zo vergaat?

En ook volwassenen? Die heel gevoelig zijn?

Ik merk van wel. Door met ze te werken is als vanzelf een aanpak ontstaan die nauw aansluit bij de belevingswereld van de gevoelige mens of het gevoelige kind. En het voorgaande geeft weer hoe het kan zijn voor een gevoelig kind of mens.

 

Het hooggevoelige kind een aanpak geven die werkt.

In de praktijk merk ik dat juist het achterhalen van de huidige situatie en het blootleggen en oplossen van het probleem enorm helpt.

Vaak is het zo dat correcties van anderen gaande naar gevoelige kinderen de wond die eerder is ontstaan bloot legt.

Ik merk dan het volgende: Ooit is er een situatie geweest waarin het kind woorden met een negatieve lading op zich af kreeg. Dat kan iets heel kleins zijn. Zo klein, dat een niet gevoelig kind het naast zich neer legt.

Maar niet het kind dat heel gevoelig is. Die voelt dit als een gevoel dat binnenkomt in hem of haar. Aangezien het leven verder gaat zoekt die ervaring zijn eigen plekje en verstopt zich in het onbewuste van het kind.

Maar daarmee is het niet weg.

Het is helaas zo dat elke keer dat een kind een aanwijzing of opmerking krijgt die lijkt op de uitspraken van de oude ervaring, er juist dan iets van het verstopte gevoel naar buiten komt. Gevolg is dat het kind moeite heeft om zich Ok te blijven voelen. Dan is het lastig om verder te luisteren naar de instructie of goed bedoelde tips. Want het lichaam voelt die gevoelens weer, het kind wil dat niet en verzet zich tegen die rotgevoelens, en is daar mee bezig, en helaas niet met de goedbedoelde tips of uitleg.

 

Eigenlijk moet dat dus worden opgelost.

Ik ga in mijn Eigen Kleur sessies juist op zoek naar het oplossen van die keer dat er iets heel hard binnenkwam.

Ik werk die ervaring door en laat het kind daarin:

– het niet verwerkte gevoel oplossen

– de woorden van de ander teruggeven aan de persoon die ze zei

– zelfbevestigende zinnen uitspreken, die tegengesteld zijn aan het oordeel

Door dit aan te pakken wordt de “boosdoener”, namelijk de oude tegenwerkende ervaring opgelost. De wond kan genezen en voortaan kan het kind een aanwijzing zien als een helpende instructie. Dit kan omdat de oude ervaring is opgelost en geen gevoelens meer laat doorsijpelen.

De zwakke plek die ooit is ontstaan heeft vaak ook een deuk geslagen in de natuurlijke weerbaarheid. Vandaar dat kinderen die bij mij komen met weerbaarheidsproblemen een dergelijke sessie ondergaan.

 

Wil je meer lezen en op de hoogte blijven van nieuwe blogs.

Uiteraard kan ik je ook steeds de nieuwsbrief sturen met daarin de link naar de nieuwste blog. Als je dat wil dan klik hier.