Gevoelens en gedachten die hoogsensitieve kinderen beperken.

Het valt me erg op. De kinderen die gevoelig zijn weten precies wanneer ze klaar zijn in de begeleiding die ze van me krijgen. Telkens weer weet ik dat ze zo veel voelen en weten. Maar toch vind ik het nog steeds een wonder dat ze door hun gevoeligheid ook zo veel in korte tijd in zichzelf kunnen oplossen.

 

Wat zit de kinderen dwars.

Door de grote gevoeligheid weten de kinderen precies waar ze last van hebben. Ik laat het ze tekenen. Ik laat ze ook tekenen hoe ze het graag willen in de toekomst. Zij weten precies hoe ze zich nu voelen en waarin ze dat veranderd willen zien.

 

Gevoelens die hier en nu niet thuis horen

Oude ervaringen kunnen nog niet geheel zijn afgerond. En daar hebben deze kinderen veel last van. Vaak zijn ze door hun schrikreactie in een moeilijke situatie van wat ze voelden weg gegaan. En dat gevoel dat is dan soms na jaren nog steeds niet opgelost. Door er weer bij stil te staan kunnen ze dit alsnog oplossen.

 

Beperkende gedachten

Soms hebben de kinderen een aantal zinnen in hun hoofd die niet altijd waar zijn, maar die ze wel geloven.  ”niemand vind me leuk” bijvoorbeeld of “mijn ouders hebben nooit tijd voor me”. Samen gaan we na of dat wel klopt. En ze kunnen de zinnen veranderen in wel kloppende zinnen. Zo kan de tweede zin bijvoorbeeld worden: “mijn ouders hebben tijd voor me, ze verdelen de tijd over alle kinderen en zichzelf”. De oude zinnen maken dat kinderen huilerig en boos kunnen zijn. De nieuwe zinnen maken het kind juist blij en zelfverzekerd.

 

Een wereld van verschil

Als kinderen oude ervaringen afmaken en loslaten en hun scheve niet kloppende zinnen veranderen dan heb je te maken met hele evenwichtige kinderen. Lief en zorgzaam, maar ook op zichzelf gericht en goed voor zichzelf opkomend.

 

Jij als ouder kan bij moeilijke situaties helpen uiten

Jij als ouder kunt wel helpen. Als je gevoelige kind iets heeft meegemaakt wat moeilijk was kun je helpen door het verhaal te laten vertellen. Maar laat alsjeblieft je advies achterwege. Het belangrijkste is dat het verhaal zoals het voor je kind is naar buiten komt. Alle emoties die er zijn mogen er dan zijn. Pas op het eind kun je helpen om een goede gezonde conclusie te verbinden aan de ervaring.

 

Huip nodig?

Is je kind boos en verdrietig en past het niet bij zijn huidige situatie? Of weet je van je kind dat het oud zeer vasthoud? Ik kan in mijn praktijk (Hengelo, Overijssel) een helpende hand bieden. Klik hier als je een afspraak wilt maken of vragen hebt.