Wat kan er veranderen, zodat je kind weer mee kan doen?

We zijn aan het einde van de 5 sessies gekomen.

Marian en ik nemen het begin nog eens even door. We bekijken de eerste tekening die ze bij mij gemaakt heeft. Ze heeft zichzelf in een tekening neergezet als staande aan de rand van de groep. Er niet in dus. Ik laat haar tekenen hoe het nu is. Na 4 sessies.

Dit is voor mij het mooiste moment.

De laatste sessie. We bekijken de problemen die er waren aan het begin. Voor het kind was dat moeilijk. Het begin. Zich altijd de achterste voelen. Gekwetst voelen en veel huilen bij opmerkingen van anderen. Zelfs de omgang met juffen en meesters kon echt moeilijk zijn.

Maar na 4 sessies opgelost.

Ze voelt zich niet meer snel beledigd. Ze spreekt af met anderen en maakt deel uit van de groep. Ze weet hoe ze zich moet  bewegen en heeft gesprekken met anderen in de pauze.

Wat is er gebeurd tussen de eerste en laatste bijeenkomst?

Veel. Het bleek dat zij nog ervaringen had die nog in haar innerlijk leefden. Een incident met een mevrouw die haar “sukkel” noemde. Helemaal niet zo kwaad bedoeld. Maar wel van grote invloed. Moeilijk voor te stellen dat zo iets invloed heeft.

En zo had zij meerdere gebeurtenissen nog niet helemaal losgelaten. Dat maakte dat zij een zwakke plek in zich had. Ze kon niet zelf, of met haar ouders, tot een oplossing komen.

Ik weet niet hoe ik moet doen in de pauze

Daar bovenop was ze kwijt hoe ze zou kunnen reageren als zichzelf. Bijvooorbeeld in de de pauze. Ze wilde niet brutaal zijn en had haar eigen reactie op anderen verloren. Telkens speelden we rollenspelen om de reactie als zichzelf naar voren te halen. Met succes vertelt en schrijft ze de laatste keer. “Ik ben mezelf weer”. Prachtig. Compleet de bedoeling natuurlijk. Maar zo fijn.

Wat heeft een gevoelig kind nodig?

Een gevoelig kind, heeft begrip nodig, en een oplossing van die gebeurtenissen die hun invloed blijven hebben. Ik zou ouders aan willen raden ook de kleine pijntjes van de kinderen met respect te behandelen. En kom je er alleen niet uit dan ben ik er om precies die ervaringen te verwerken en op te lossen die zo 1,2,3 niet weg gaan.

Kinderen die gepest worden.

Geen weg uit zichzelf vinden om mee te doen. Kinderen die snel beledigd zijn en hun balans verliezen. Ze zijn allemaal welkom. Graag help ik je kind om weer in balans verder te gaan. Zodat verder leed en vaak slachtofferschap wordt voorkomen.

Marian bedankt me dan ook zeer de laatste keer. Ik zeg tegen haar. “Stel dat je niet was gekomen wat dan? “Ja zegt ze “ik ben zo blij dat ik dit heb gedaan”.

 

Meer weten of een sessiereeks afspreken voor je kind

Heb je vragen of wil je een afspraak maken voor je kind? Dat kan. Klik dan hier.

 

Wil jij ook leren hoe je dit doet als therapeut of coach?

Wil je als therapeut of coach leren over deze manier van werken? Dat kan. Klik dan hier.